
Γιατί πρέπει να μας ενδιαφέρει η βελτίωση της απόδοσης και η ταχύτητα φόρτωσης ενός Wordpress site;
Υπάρχουν πολλοί λόγοι. Παρακάτω παρατίθενται μερικοί από τους οποίους πρέπει να λαμβάνετε σοβαρά υπόψιν κατά την ανάπτυξη και τη συντήρηση της ιστοσελίδας ή του eshop σας.
- Οι μηχανές αναζήτησης όπως η Google βαθμολογούν υψηλότερα σελίδες που έχουν μικρότερους χρόνους απόκρισης από άλλες. Έτσι αν επιθυμείτε να βελτιώσετε τη θέση σας στις SERPs (search engine results pages), η βελτίωση της ταχύτητας απόκρισης πρέπει να είναι πρωταρχική προτεραιότητα.
- Μελέτες έχουν δείξει ότι αν ο χρόνος φόρτωσης της σελίδας ξεπερνάει τα 2 δευτερόλεπτα έχει ως αποτέλεσμα το 47% των επισκεπτών να φύγουν από τη σελίδα. Για να κρατήσετε λοιπόν σχεδόν τους μισούς επισκέπτες σας στην σελίδα θα πρέπει να επιταχύνετε το Wordpress.
- Οι χρήστες που κάνουν ηλεκτρονικές αγορές είναι οι πιο ανυπόμονοι από όλους. Οπότε αν διαχειρίζεστε ένα ηλεκτρονικό κατάστημα, η αύξηση της ταχύτητας απόδοσης μπορεί να σας αποφέρει σημαντικά κέρδη.
Πώς μπορούμε να ελέγξουμε τον χρόνο απόκρισης και την ταχύτητα φόρτωσης ενός site;
Για να αναλύσετε τους χρόνους απόκρισης ενός site πρέπει να έχετε υπόψιν ότι αυτοί οι χρόνοι διαφέρουν από σελίδα σε σελίδα για διάφορους παράγοντες, όπως:
- το μέγεθος της σελίδας
- πόσα request δημιουργεί
- αν αποθηκεύεται τοπικά στον browser του επισκέπτη ή όχι
- αν έχει στατικό ή δυναμικό περιεχόμενο
Η αρχική σελίδα ενός website χρησιμοποιείται ως μέτρο αναφοράς για να ελέγξουμε την ταχύτητα φόρτωσης. Για να ελέγξουμε την ταχύτητα φόρτωσης ενός site τα επόμενα 3 εργαλεία είναι αυτά που χρησιμοποιούνται κυρίως στο διαδίκτυο:
- WebPageTest.org
- Tools.Pingdom.com
- PageSpeed Insights (Δεν μετράει την ταχύτητα απόκρισης αλλά σου επισημαίνει σημεία που μπορείς να διορθώσεις στο Wordpress site σου)
Ήρθε η ώρα να αναφέρουμε 11 τρόπους για να βελτιώσετε την απόδοση και την ταχύτητα φόρτωσης του Wordpress site σας.
1. Διάλεξε καλύτερο web hosting provider
Ο κυριότερος παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει την απόδοση ενός Wordpress site είναι ο hosting provider. Μπορεί να φαίνεται καλή ιδέα να ανεβάσετε τη σελίδα ή το e-shop σας σε ένα shared hosting provider που προσφέρει "unlimited" bandwidth, emails, disk space κ.α., αλλά αυτό που σας ξεφεύγει είναι ότι τα περισσότερα shared hosting environments αποτυγχάνουν να δώσουν καλούς χρόνους απόκρισης σε περιόδους υψηλής κίνησης της σελίδας.
Ευτυχώς η βιομηχανία του web hosting έχει προχωρήσει με την τεχνολογία και οι τιμές για ένα cloud hosting environment έχουν μικρύνει με την πάροδο του χρόνου. Τώρα μπορείτε να αγοράσετε dedicated web servers από την Amazon, την Digital Ocean, την Google σε χαμηλές τιμές. Ωστόσο θα πρέπει να ρυθμίσετε αυτούς τους servers μόνοι σας και η διαδικασία αυτή είναι μία επίπονη διαδικασία. Στην devio μπορούμε να ρυθμίσουμε και να ανεβάσουμε το site και το e-shop σας σε cloud servers εύκολα και χωρίς να χρειαστεί να κάνετε κάτι εσείς.
2. Χρησιμοποιήστε ένα ελαφρύ Wordpress θέμα
Θέματα Wordpress με πολλά δυναμικά στοιχεία, sliders, widgets, social icons και άλλα είναι εξαιρετικά ελκυστικά στο μάτι, αλλά να θυμάστε αυτό: Αν υπάρχουν πάρα πολλά στοιχεία στην σελίδα θα αυξηθεί και το μέγεθος της με αποτέλεσμα να αυξηθούν και οι χρόνοι απόκρισής της.
Η καλύτερη επιλογή είναι να χρησιμοποιείτε lightweight θέματα, όπως τα default θέματα του Wordpress. Το new Twenty Fifteen είναι ένα καλό θέμα για ένα blog. Για e-shop και sites με περισσότερη λειτουργικότητα να κοιτάτε θέματα που βασίζονται στο bootstrap.
3. Μικρύνετε το μέγεθος των εικόνων
Οι εικόνες είναι ο σημαντικότερος παράγοντας για την αύξηση του μεγέθους μίας σελίδας. Το κόλπο είναι να μικρύνετε το μέγεθος την εικόνας χωρίς να χαλάσει η ποιότητα της.
Αν χειροκίνητα βελτιστοποιείτε το μέγεθος των εικόνων χρησιμοποιώντας κάποια εργαλεία όπως το Chrome PageSpeed Insights ή το photoshop, η διαδικασία μπορεί να διαρκεί πολύ ώρα. Ευτυχώς υπάρχουν επεκτάσεις για οτιδήποτε μπορείτε να φανταστείτε.
Οι παρακάτω αξίζει να σημειωθούν:
4. Minify Js και CSS αρχεία
Αν έχετε σαρώσει τη σελίδα σας με το εργαλείο Google PageSpeed Insights θα έχετε πιθανότατα ενημερωθεί για ελαχιστοποίηση των αρχείων css και js. Μειώνοντας τον αριθμό των css και js κλήσεων και το μέγεθος αυτών των αρχείων, θα βελτιωθεί σημαντικά ο χρόνος φόρτωσης της σελίδας. Υπάρχουν πολλοί οδηγοί στο web για το πώς να κάνετε minify τα css και js αρχεία, επίσης υπάρχουν και plugins στο Wordpress με το πιο γνωστό να είναι το Autoptimize.
Έχεις EShop και Δεν έχεις AMP;
Το PageSpeed Insights προτείνει τη χρήση AMP για άμεση Βελτίωση Ταχύτητας! Μάθε για τη νέα υπηρεσία της DEVIO, AMPMyPage, που ενσωματώνεται σε οποιοδήποτε ηλεκτρονικό κατάστημα και δημιουργεί αυτόματα AMP σελίδες.
5. Χρησιμοποιήστε προχωρημένο μηχανισμό caching
Τα plugins του Wordpress υπάρχουν πολλά χρόνια βοηθώντας στην επίπονη διαδικασία του caching. Ο συνδυασμός τέτοιων plugins με εξειδικευμένους μηχανισμούς caching όπως το Varnish μπορούν να σας βοηθήσουν να επιτύχετε καλύτερους χρόνους ανάκτησης των διάφορων σελίδων του ηλεκτρονικού καταστήματος σας.
6. Χρησιμοποιήστε CDN
Οι χρήστες που επισκέπτονται τη σελίδα σας, βρίσκονται σε διαφορετικές τοποθεσίες και δε χρειάζεται να αναφέρουμε ότι o χρόνος ανάκτησης της σελίδας αυξάνεται όσο πιο μακριά βρίσκεται ο χρήστης από τον server που φιλοξενεί τη σελίδα αυτή. Υπάρχουν πολλά CDN (Content Delivery Networks) που βοηθούν στην ελαχιστοποίηση των χρόνων ανάκτησης της σελίδας για επισκέπτες από διάφορες τοποθεσίες. Ένα CDN κρατάει ένα αντίγραφο της σελίδας ή του ηλεκτρονικού καταστήματος σε διάφορα datacenter που βρίσκονται σε ξεχωριστές τοποθεσίες. Η λειτουργία του CDN είναι να σερβίρει τη σελίδα σε έναν χρήστη από το datacenter που βρίσκεται πιο κοντά σε αυτόν. Το Cloudflare και το MaxCDN είναι οι πιο γνωστές πλατφόρμες.
7. Ενεργοποιήστε GZIP συμπίεση
Όταν συμπιέζετε αρχεία στον προσωπικό σας υπολογιστή γλιτώνετε πολύ χώρο στον δίσκο. Όπως στην περίπτωση του προσωπικού υπολογιστή, μπορείτε να συμπιέσετε αρχεία και στο διαδίκτυο. Αυτή η τακτική θα μειώσει δραματικά τη χρήση του bandwidth και το χρόνο που χρειάζεται να φτάσει κάποιος στον ιστότοπό σας. Ο GZIP συμπιέζει διάφορα αρχεία με αποτέλεσμα όταν ο φυλλομετρητής προσπαθεί να ανακτήσει κάποια σελίδα πρώτα να τα αποσυμπιέζει. Η διαδικασία αυτή μειώνει τη χρήση του bandwidth σε σημαντικό βαθμό.
8. Συντηρήστε και καθαρίστε τη βάση του Wordpress
Η διαγραφή αχρείαστων δεδομένων θα μειώσει το μέγεθος της βάσης δεδομένων του Wordpress και επίσης θα ελαττώσει και το μέγεθος του backup. Είναι επίσης αναγκαίο να διαγράφονται τα spam σχόλια, οι ψεύτικοι χρήστες, παλιό περιεχόμενο και θέματα. Όλα αυτά θα έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση του μεγέθους της βάσης του site και των αρχείων και την αύξηση της απόδοσης.
9 Απενεργοποιήστε ή απεγκαταστήστε αχρείαστα plugins
Κρατώντας αχρείαστα plugins στην Wordpress σελίδα σας συντελείτε στην αύξηση των άχρηστων αρχείων που περιέχει το site. Εκτός αυτού θα αυξηθεί ο χρόνος και οι πόροι που χρειάζεται ο server για να πάρει αντίγραφο ασφαλείας της σελίδας ή του e-shop. Είναι καλή τακτική να διαγράφετε τα αχρείαστα plugins και να βρίσκετε εξωτερικές υπηρεσίες για να αυτοματοποιείτε ή να προγραμματίζετε κάποιες διαδικασίες. (π.χ. η κοινοποίηση κάποιου περιεχομένου στα social media)
10. Μειώστε τη χρήση εξωτερικού κώδικα στα χαμηλότερα επίπεδα
Η χρήση εξωτερικού κώδικα προσθέτει ένα μεγάλο κομμάτι δεδομένων στον συνολικό χρόνο ανάκτησης της σελίδας. Είναι πρέπον να χρησιμοποιείτε μικρό αριθμό εξωτερικών αρχείων κώδικα, δηλαδή μόνο αυτά που καλύπτουν τις βασικές ανάγκες λειτουργίας μίας σελίδας. Παραδείγματος χάρη εργαλεία καταγραφής όπως το Google analytics ή εργαλεία συζήτησης όπως το discuss.
11. Απενεργοποιήστε τα pingbacks και trackbacks
Τα pingbacks και trackbacks είναι δύο συστατικά του πυρήνα του Wordpress τα οποία σας ενημερώνουν όταν το blog ή η σελίδα σας λαμβάνει κάποια σύνδεση με άλλη σελίδα. Ίσως αυτή η λειτουργικότητα φαίνεται χρήσιμη με την πρώτη ματιά, αλλά υπάρχουν άλλα εργαλεία που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για κάνετε αυτόν τον έλεγχο, όπως το Google Web Master.
Κρατώντας τα pingbacks και trackbacks ενεργοποιημένα αυξάνετε τους πόρους που χρειάζεται ο server σας για να τα χειριστεί. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την έλλειψη πόρων σε περιόδους υψηλής επισκεψιμότητας της σελιδας.
Συμπέρασμα
Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα από τη βελτίωση της απόδοσης και της ταχύτητας φόρτωσης του Wordpress site σας, είναι η βελτίωση της εμπειρίας του χρήστη. Το ίδιο ισχύει είτε η σελίδα σας ανακτάται από υπολογιστή, tablet ή κάποιο smartphone. Επιπλέον μειώνοντας τη χρήση του bandwidth από τη μεριά του hosting provider και αυξάνοντας την ταχύτητα ανάκτησης από τη μεριά του client θα σας ωφελήσει βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Καταλήγοντας, η μείωση του χρόνου ανάκτησης της σελίδας θα συντελέσει και στη βελτίωση της θέσης σας, φέρνοντας σας περισσότερους επισκέπτες και καλύτερη κατάταξη στα οργανικά αποτελέσματα αναζήτησης.
Ψάχνεις για περισσότερα άρθρα και συμβουλές για Wordpress και βελτιστοποίηση ιστοσελίδων SEO; Διάβασε τα παρακάτω DEVIO Blog Posts:
✓ Βελτιστοποίηση Ιστοσελίδων SEO με Δομημένα Δεδομένα και Rich Snippets
✓ ΔΩΡΕΑΝ Εργαλεία SEO για Αποδοτική Βελτιστοποίηση Ιστοσελίδων
✓ Τι χρειάζεται για την Πετυχημένη Δημιουργία eShop
Αν έχετε δημιουργήσει κάποια σελίδα ή κάποιο eshop και θέλετε να βελτιώσετε την κατάταξη σας στις μηχανές αναζήτησης διαβάστε σχετικά με τη Βελτιστοποίηση Ιστοσελίδων που προσφέρουμε στην DEVIO.
DEVIO
