Βελτιστοποίηση ιστοσελίδων με Δομημένα Δεδομένα και Rich Snippets

Βελτιστοποίηση ιστοσελίδων

Ίσως έχετε ακούσει για την έννοια των εμπλουτισμένων αποτελεσμάτων αναζήτησης (rich snippets). Για τους αρχάριους στη βελτιστοποίηση ιστοσελίδων, τα εμπλουτισμένα αποτελέσματα αναζήτησης είναι ένας πολύ αόριστος όρος. Ποιά είναι τα εμπλουτισμένα αποτελέσματα αναζήτησης; Γιατί είναι σημαντικά για τη βελτιστοποίηση ιστοσελίδων και πώς μπορείτε να υλοποίησετε στη δική σας ιστοσελίδα ή eShop;

Τι είναι Rich Snippets; 

Ένα εμπλουτισμένο αποτέλεσμα είναι ένα αποτέλεσμα που δείχνει η Google στο χρήστη στα αποτελέσματα αναζήτησης. Για μια τυπική αναζήτηση του eShop swaro.gr, η google επιστρέφει μια λίστα τυπικών και εμπλουτισμένων αποτελεσμάτων, η οποία πέραν του αποτελέσματος του ίδιου του καταστήματος, επιστρέφει και αποτελέσματα από τις μηχανές σύγκρισης τιμών Best Price και Hotprice. Το αποτελέσμα αναζήτησης από το Best Price είναι ένα τυπικό αποτέλεσμα αναζήτησης:

Τυπικό αποτέλεσμα αναήτησης από το Best Price

Η Google εμφανίζει τον τίτλο με μπλε χρώμα, τη διεύθυνση URL με πράσινο χρώμα και μια περιγραφή της σελίδας. 

Ένα εμπλουτισμένο αποτέλεσμα αναζήτησης εμφανίζει επιπλέον πληροφορίες μεταξύ της διεύθυνσης URL και της περιγραφής. Ένα εμπλουτισμένο αποτελέσμα αναζήτησης για το swaro.gr από το Hotprice είναι το παρακάτω:

Εμπλουτισμένο αποτέλεσμα αναζήτησης από το Hotprice

Σημείωση: το hotprice.gr κατασκευάστηκε από την DEVIO και έχει εμπλουτιστεί με δομημένα δεδομένα τόσο στις σελίδες των προϊόντων, όσο και στις σελίδες των συνεργαζόμενων καταστημάτων.

Στο εμπλουτισμένο αποτέλεσμα από το Hotprice, μπορείτε να δείτε και τις αξιολογήσεις του καταστήματος, δίνοντας έτσι στο χρήστη περισσότερες πληροφορίες, δίνοντας στο αποτέλεσμα σημαντικά επιπρόσθετη αξία. 

Σε ποιο από τα δύο είναι πιθανότερο να κάνει κλικ ο χρήστης;

Γιατί τα rich snippets είναι σημαντικά για τη βελτιστοποίηση ιστοσελίδων;

Τα εμπλουτισμένα αποτελέσματα ξεχωρίζουν από τα τυπικά αποτελέσματα αναζήτησης. Φαίνονται πολύ καλύτερα στις σελίδες αποτελεσμάτων αναζήτησης και ο χρήστης γίνεται δέκτης περισσότερων πληροφοριών, απλά κοιτάζοντας τα. Οι χρήστες προτιμούν να κάνουν κλικ σε αυτά. Τα εμπλουτισμένα αποτέλεσματα αναζήτησης έχουν μεγαλύτερο ποσοστό επιτυχίας να γίνει κλικ σε αυτά (υψηλότερο click-through rate).

Εάν αυξάνεται το click-through rate του αποτελέσματος αναζήτησής σας, θα έχετε μεγαλύτερη επισκεψιμότητα. Όχι απαραίτητα επειδή βελτιώθηκε η κατάταξή σας στις μηχανές αναζήτησης, αλλά επειδή περισσότεροι χρήστες κάνουν κλικ στα εμπλουτισμένα αποτελέσματα σας. Μακροπρόθεσμα, τα εμπλουτισμένα αποσπάσματα θα βελτιώσουν σημαντικά την κατάταξή σας στις μηχανές αναζήτησης. Καθώς περισσότεροι χρήστες κάνουν κλικ στα εμπλουτισμένα αποτελέσματά σας, η Google θα παρατηρήσει ότι οι χρήστες προτιμούν τη σελίδα σας σε σύγκριση με άλλες. Αυτός θα είναι και ο λόγος για την καλύτερη κατάταξή σας! 

Πώς υλοποιούνται τα εμπλουτισμένα αποτελέσματα αναζήτησης για βελτιστοποίηση ιστοσελίδων;

Η Google μπορεί να εμφανίσει εμπλουτισμένα τα αποτελέσματα αναζήτησης της ιστοσελίδας ή του eShop σας, αν προσθέσετε δομημένα δεδομένα στον ιστότοπό σας. Τα δομημένα δεδομένα είναι ένα κομμάτι κώδικα σε μια συγκεκριμένη μορφή, γραμμένο με τέτοιο τρόπο ώστε οι μηχανές αναζήτησης να το κατανοούν. Οι μηχανές αναζήτησης διαβάζουν αυτόν τον κώδικα και το χρησιμοποιούν για να δημιουργήσουν εμπλουτισμένα αποτελέσματα. 

Σε περίπτωση που είσαι τεχνικά καταρτισμένος, με βασικές γνώσεις στη βελτιστοποίηση ιστοσελίδων, ρίξε μια ματιά στο εγχειρίδιο της Google για την ενσωμάτωση structured data (δομημένων δεδομένων) στον κώδικα της ιστοσελίδας σου, ώστε να εμφανίζονται εμπλουτισμένα τα αποτελέσματα σου. Διαφορετικά, επικοινώνησε μαζί μας για να σε βοηθήσουμε!

Ψάχνεις για περισσότερα άρθρα και συμβουλές για βελτιστοποίηση ιστοσελίδων SEO; Διάβασε τα παρακάτω DEVIO Blog Posts:

Βελτιστοποίηση Ιστοσελίδων SEO για αρχάριους

ΔΩΡΕΑΝ Εργαλεία SEO για Αποδοτική Βελτιστοποίηση Ιστοσελίδων

Η κατασκευή eShop στην DEVIO γίνεται με τέτοιον τρόπο ώστε τα αποτελέσματα αναζήτησης από το eShop σου να είναι εξ' αρχής εμπλουτισμένα, με αυτόματο τρόπο. Στην DEVIO δίνουμε μεγάλη σημασία στη βελτιστοποίηση του κώδικα (on-page βελτιστοποίηση ιστοσελίδων) που βλέπουν οι μηχανές αναζήτησης με μοναδικό σκοπό να δώσουμε το συγκριτικό πλεονέκτημα στην επιχείρησή σου.

Πέραν της ενσωμάτωσης structured data για rich snippets, στην DEVIO χρησιμοποιούμε και άλλες τεχνικές για τη βελτιστοποίηση ιστοσελίδων που θα βοηθήσουν την επιχειρήσή σου να εμφανίζεται στις πρώτες θέσεις των αποτελεσμάτων αναζήτησης.

DEVIO
Επικοινώνησε μαζί μας
Share

Leave a Reply